Végbement az MKB Bank rossz részének leválasztása

2015. december 23., 15:39

Az MKB Bank piaci értékének növelését célzó reorganizációhoz a 2014-ben létrejött Szanálási Alap két művelettel járult hozzá. Az MKB Bank rossz portfolióját megvásárló és a bank fölött jelenleg tulajdonjogot gyakorló Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. alapításával, valamint a rossz portfolió megvásárlását segítő konzorciális nagyhitel megszervezésével.

A pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló 2014. évi XXXVII. törvény (úgynevezett szanálási törvény) alapján a Szanálási Alap megalapította a Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt.-t (MSZVK), mely fölött a tulajdonosi jogokat a szanálási feladatkörében eljáró Magyar Nemzeti Bank, mint szanálási hatóság gyakorolja. Az MSZVK funkciója a szanálás során az MKB Bank leválasztandó (rossz) portfoliójának megvásárlása, mely portfolió a bank két leányvállalatának, a követeléseket tulajdonló MKB Pénzügyi Zrt., valamint a kereskedelmi ingatlanokat birtokló Resideal Zrt. tulajdonában vannak.

A portfolió megvásárlása érdekében a Szanálási Alap december 12-én 10 éves futamidőre 45,5 milliárd forint és 166,9 millió euró hitelt vett fel jogszabályon alapuló állami készfizető kezességvállalás mellett a K&H Bank, az ERSTE Bank, az OTP Bank és az UniCredit Bank alkotta konzorciumtól. A felvett hitelt a Szanálási Alap ez év december 22-én az MSZVK-nak hitelezte tovább. Az MKB Bank leválasztandó rossz portfoliójának MSZVK általi, némileg a piaci érték fölötti ún. tényleges gazdasági értéken történő megvásárlását az Európai Bizottság december 16-án nyilvánosságra hozott határozatával jóváhagyta. A határozat következtében az MSZVK lesz a tulajdonosa az MKB Bank nem csupán rossz, hanem megtisztított jó részének is, és a bank 100%-os részvénycsomagja értékesítésre kerül 2016 végéig.

A Szanálási Alapnak, az MKB Bank sikeres szanálásához való hozzájárulásának célja egy stabil, versenyképes, jövedelmező bank felépítése, mely már 2016 első felében profittermelő képességgel rendelkezik.

Budapest, 2015. december 23.

Szanálási Alap