Lejárat előtt végtörlesztette külső adósságát a Szanálási Alap

2018. augusztus 3., 11:12

2018. július 23-án a Szanálási Alap az MKB Bank Zrt. sikeres szanálásának és a Szanálási Alap leányvállallataként működő MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. eredményes működésének köszönhetően lejárat előtt végtörlesztette az eredetileg 10 éves futamidejű, 2025-ben lejáró, 45,5 milliárd forint, továbbá 166,9 millió euró összegű, az MKB Bank Zrt. szanálásának finanszírozása érdekében hazai hitelintézetektől felvett konzorciális hitelét.

A Szanálási Alap 2015. december 12-én konzorciális hitelt vett fel az Erste Bank Hungary Zrt., a K&H Bank Zrt., az OTP Bank Nyrt., valamint az UniCredit Bank Zrt. konzorciumától. A hitel összege 45,5 milliárd forint, valamint 166,9 millió euró volt. A hitel eredeti futamideje 10 év volt, 2025. december 22-i lejárattal.

A konzorciális hitel felvételét 2015-ben az MKB Bank Zrt. szanálásának elősegítése érdekében a Szanálási Alap leányvállalataként létrehozott, és az MKB Bank Zrt-ről szanálás keretében leválasztott portfolió kezelését végző MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. (MSZVK Zrt.) finanszírozása tette szükségessé.

Az MSZVK Zrt. a hozzá került portfoliót hatékonyan és eredményesen kezelte, mely lehetővé tette számára, hogy a Szanálási Alaptól kapott finanszírozást teljes körűen, lejárat előtt visszafizesse. A Szanálási Alap pedig a leányvállalatától kapott törlesztésből képes volt a piacról felvett konzorciális hitelének lejárat előtti végtörlesztésére.

A lejárat előtti végtörlesztéssel a Szanálási Alap jelentős összegű kamat- és díjteher alól mentesült, mely hozzájárul a Szanálási Alap vagyonára vonatkozó, jogszabályban előírt célszint 2024-ig történő eléréséhez, valamint a pénzügyi stabilitás védelméhez.

Budapest, 2018. augusztus 3.

 

További információ:

Tóth István, OBA
Telefon: +36 30 491 2820
E-mail: toth@oba.hu